Slutuppgift

Din sista uppgift i bokcirkelbloggen består av två delar:
1)      Gör en av uppgifterna i listan nedan och publicera den i bloggen.

Jag kommer att bedöma din arbetsinsats utifrån form, innehåll och struktur (se matrisen som finns på Fronter). Dessutom kommer jag att ge ett omdöme på presentationen dvs. hur uppgiften framställs i bloggen. Uppgiften görs enskilt!

Denna gång är det du som ska posta inlägget själv. Jag kommer att visa hur man postar inlägg under en genomgång nästa vecka.

2)      Ge respons på tre av dina kompisars slutuppgifter.

Det gör du som vanligt genom att skicka kommentarer till inläggen. Frågor som är bra att svara på när man ger respons är t.ex.: Vad tycker du är bra med din kompis slutuppgift? Vilka styrkor finns i arbetet? Finns det något du tycker att han/hon borde förbättra. Kom ihåg att ge konstruktiv kritik. Ställ eventuella frågor till honom/henne om det är något i arbetet som du tycker är otydligt.  

Obs! Gör uppgiften så bra du kan. Tänk på att den ska publiceras i bloggen så FFF är inte önskvärt! Försök vara kreativ och påhittig. Ju mer fantasi och idérikedom du bjuder på desto bättre! Du kommer att få viss tid till ditt förfogande på halvklasstimmarna i skolan, men största delen blir läxa.

Dessa uppgifter kan du välja mellan:

 1. Vad tror du händer efter bokens slut? Skriv ett extra kapitel!
 2. Skriv ett brev till någon av personerna i din bok. Antingen kan du skriva det från dig själv, eller så kan du låtsas att det är från någon av personerna i boken.
 3. Vilken händelse tycker du är viktigast i boken? Motivera ditt val! Skriv och illustrera!
 4. Gör ett bokomslag med bild, baksidetext och eventuellt något om författaren på den invikta fliken. Det här ska scannas in och läggas upp i bloggen.
 5. Gör en serie om boken eller om något avsnitt i boken (scannas in).
 6. Gör ett collage med ord och bild som passar till bokens innehåll.  Du kan göra collaget på papper med hjälp av t.ex. tidningsurklipp (scannas in i bloggen) eller i Photoshop/ annat bildredigeringsprogram.
 7. Skriv en ordlista över minst 15-20 ord som du tyckte var svåra i boken. Vad betyder orden, slå upp i en ordlista. Hur kan du presentera ordlistan i bloggen på ett roligt sätt? Fundera!
 8. Låtsas att din bok ska bli film. Hur skulle du locka biobesökare till filmen? Spela in en trailer (högst 3-4 min). Planera trailern noga innan du filmar. Vilka händelser ska vara med? Vilken musik? Ska det finnas en berättarröst? Gör den så lockande som möjligt! Obs! Om ditt filmklipp innehåller bilder på dig eller dina kompisar måste du få tillstånd från dina/deras föräldrar först innan vi lägger upp klippet på nätet, skriftligt.
 9. Skriv en bokrecension. Börja med bokens titel och författare. Berätta om författaren, om bokens handling och slutligen vad du tyckte om boken. Var den bra/dålig? Varför? Vad fastnade du för  i boken?  Berätta om en händelse som berörde dig. Betygsätt boken. Presentera bokrecensionen på ett trevligt sätt i bloggen t.ex. med bilder, snygga rubriker och roliga betygssymboler.
 10. Denna uppgift kan du göra tillsammans med en eller två kompisar (resultatet måste motsvara 2-3 personers arbete). Skriv ett brev till författaren – vad vill du fråga henne/honom? Publicera brevet (och förhoppningsvis författarens svar) i bloggen. Alternativt, intervjua författaren.
 11. Skriv en dikt som utgår från handlingen, personerna eller miljön i din bok!
 12. Gör en sammanfattning av boken genom ett par fotografier. Foto-serien måste vara väl genomtänkt. Du får gärna använda pratbubblor eller bildtext till fotografierna. Obs! Om du tar bilder på dig eller dina kompisar måste du få tillstånd från dina/deras föräldrar först innan vi lägger upp dem på nätet.
 13. Sammanfatta din bok genom ETT fotografi. Här måste du tänka till ordentligt och anstränga dig för att hitta ett bra motiv. Berätta eller skriv en dikt om det vi ser på bilden.
 14. Läs upp en bit ur boken som om den vore en följetong i radio. Planera noga! Vilka ljud ska vara med. Hur ska de olika personerna låta? Hur ska berättarrösten låta? Spela in!
 15. Gör en rörlig bildserie med ljud i Photostory.
 16. Annan idé? Gärna, men du måste få den godkänd av Liza först!

Lycka till!

Deadline 18 april

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: